Egészségről, vitaminokról, emberekről...
Köszöntünk honlapunkon és köszönjük, hogy meglátogattál minket!
Az ImmunGlobal egy magyar alapítású és tulajdonú vállalkozás. Célunk, hogy segítsünk az embereknek egészségük megőrzésében, egy egészséges, vagy legalábbis egy egészségesebb életmód kialakításában. Hangsúlyozzuk a megelőzés fontosságát és hisszük, bárki választhatja, hogy egészség-tudatos legyen - ha még nem az.
Egészség...néhány gondolat az egészségről, amely napjainkban a legaktuálisabb téma. Az Egészségügyi Világszervezet az egészséget a következőképpen definiálja: " Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya. A fogyatékosság nem zárja ki az egészséget.
Az egészség dimenziói:
* biológiai egészség: a szervezetünk megfelelő működése,
* lelki egészség: személyes világnézetünk, magatartásbeli alapelveink, illetve a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni békének a jele,
* mentális egészség: a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség,
* emocionális egészség: az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének a képessége,
* szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának képessége,
Az egészség forrása: Az egészség forrása mindazok a külső és belső tényezők, melyek az egyént korának, nemének, földrajzi helyének és társadalmi helyzetének figyelembevételével hozzásegítik egészsége optimalizálásához.
- Wikipédia -
Miért is van szükségünk a vitaminokra és más étrend-kiegészítőkre? A vitaminok esszenciális vagyis nélkülözhetetlen elemei táplálékainknak, ételeinknek. Ez azt jelenti, hogy szervezetünk saját maga nem képes ezeket előállítani, hanem külső forrásból tudunk hozzájutni, vagyis a mindennapi táplálkozással.
Például a C-vitamin hozzájárul a normális kollagén képződéshez, így az erek, a bőr, a fogíny, és a fogak normál állapotának fenntartásához. A C-vitamin hozzájárul a szervezet energia-ellátó anyagcsere folyamataihoz, védi a sejteket az oxidatív stressztől, antioxidáns!
Maradjunkegy kicsit a C-vitaminnál. Valószínűleg minden háztartás legismertebb és nagy népszerűségnek örvendő vitaminja hazánkban, már csak azért is, mert a felfedezése a világhírű Nobel-díjas magyar tudós Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik, többek között.
- A Nobel-díjat 1937-ben kapta a C-vitamin felfedezéséért, - 1920-ban fedezte fel, ekkor még hexuronsavnak nevezték - biológiai hatásának tanulmányozásából eredő eredményeinek rendkívüli jelentősége okán, valamint Szegeden a paprikából kiinduló C-vitamin gyártás módszerét is kidolgozták. -
Általánosan jellemző az élelmiszerekre, hogy a jobb kiszolgálás érdekében az élelmiszerek minősége romlik. Például, ami a pékárut illeti, alig van olyan, amiben az adalékanyag kevesebb lenne, mint a normál összetevők. Egy szeletelt, csomagolt kenyér összetevőinek listája gyakran olyan hosszú, mint egy jobb könyv bevezetője köszönetnyilvánításokkal együtt...és ez a helyzet a fagyasztott és frissensütött termékekkel is. Finomak, elismerem, magam is fogyasztottam számos alkalommal. De azért van választási lehetőség, nemrég láttam az egyik pékség furgonját a következő felírattal: - Az igazi kenyér: víz, liszt, só! :)
Ezek többnyire mind ismert dolgok, nem kell meghackelni a NÉBIH honlapját információért és úgy gondolom nem szükséges könnyes szemmel a Dunába vetni az Osankártyát a Szabadság-hídról.
Lehet egy lépés, az egészségesebb élet felé, hogy változtatunk étkezési szokásainkon, étrendünkön, és amikor szükséges pótoljuk a hiányzó vitaminokat, ásványi anyagokat. Ezek pótlásra leginkább ősztől-tavaszig van szükség, illetve betegség idején. Most különösen aktuális a Covid járvány miatt.
Tessenek meglátogatni a közeli piacot és kóstolni a helyi vagy közeli kertekben, gazdaságban termett zöldséget, gyümölcsöt avagy az ott készített sajtokat, mézet, szörpöket...meg mindent !
Jó egészséget!